Filmovi

"Tetovirane duse"

«Moji pretci nisu imali srece i to je jedino sto sam naslijedio od njih» kaze jedan od junaka ovoga filma, koji upravo govori o ljudima koji nisu imali srece, a koji ce ih istovremeno potsjecati «na teska vremena i lose prijatelj». Film «tetovirane duse» govori o izbjeglistvu, kao nepravdi koja s generacije, na generaciju prati Bosance i Hercegovce, kojih je na bigajirhak sada s masika na magreb, od Hamerfesta na kraj sjevera, do Tsmanije na drugom kraju Planete. Film je sniman u dva dijela: prvo crno-bijelo, s pocetka devedeset druge, dakle neposredno nakon prvih progona, biljezeci i prve utiske prgnanih Bosanaca u zemlje za koje su samo culi, a za koje ni usnu nisu mogli usnit da bi im mogle biti domovina.Sniman je po izbjeglickim kampovima Danske, Norveske, Holandije, tamo gdje su sletjele te «ptice istocnog grijeha», neduzni, neutjeseni i razocarani ljudi.Drugi dio filma je prica o ovim istim ljudima, samo sada sest godina kasnije.Ironija sudbina prati autore ovoga fiulma koji su, neplanirano sada i sami u istoj ulozi u kojoj su i junaci njihovog filma. Krajem devedeset i treca morali su i oni sa svojim porodicama, sudbinom junaka filma potraziti utociste u Norveskoj, nastavljajuci sada da rade na filmu koji je sada i njihov autoportret. Takav apsurd rijedak je i na filmu i u zovotu.Film je autenticna, dirljiva, univerzalna prica o progonstvu o ljudima koji «ovdje nisu, a tamo ih nema».

Evropska stampa i kritika o filmu;

"Tetovirane duse - jedinstven film, snazan i dirljiv, sa jakom i efektnom porukom." (Tidens krav - Kristiansund,Norveska)

"Potresan dokument o bosanskim prognanicima u Evropi."(Journalist - Oslo, Norveska)

"Unikatan filmski projekat iz Bosne" (Adresseavisen - Trondheim, Norveska)

"Autenticna prica o progonstvu"(Oslobodjenje, Sarajevo)

"Sjajan dokumentarni film"(Kritika filmskog festivala u Nyborgu)

"Film koji je potrebno vidjeti i tesko zaboraviti" (Il Ponte - Rim, Italija)

"U sveobuhvatnom sagledavanju bosanskog izbjeglistva i progonstva film Tetovirane duse su neprocjenjiva vrijednost"(Behar - Tampare, Finska)

"Ovim filmom iskazana je sva tragedija progonstva i izbjeglistva, nesreca koja prati generacije i generacije Bosnjaka" (BiH Glas - Stockholm, Svedska)

"Tuzan, jednostavan, potresan i istinit film"(Bosanska posta - Mysen, Norveska)

"Filmsko remek djelo - ja nisam vidio ni jedan drugi film o izbjeglickoj situaciji koji je napravljen na ovako profesionalan nacin" (Pr.Svein Mønnesland,Univerzitet u Oslu)

"Pravljeno je mnogo filmova na temu progonstvo tokom i nakon rata u Bosni i Hercegovini. Tatovirane duse se razlikuje od ostalih, ne samo zato sto je radjen vrlo profesionalno, nego i time sto su autori filma sada izbjeglice."(Dr.Lamija Tanovic - Sarajevo, BiH)

--------------------------------------------------------------«Bosanska ljetna skola u Kristiansundu»

Dvadesetpetominutni dokumentarni film o «Bosanskoj (Internacionalnoj) ljetnoj skoli koja je od 1997. do 2001. godine organizirana u zapadnonoeveskom gradicu na Atlantiku Kristiansundu.O znacaju ove Skole ( kulturnog projekta koji je 1999. godine, uz jednog od autora skole Uzeira Bukvica) dobio i norvesku Nagradu za ravnopravnost, govore predavaci na ovoj Skoli: akademik Abdulah Sidran, reditelj Sulejman Kupusovic, sarajevski profesori univerziteta dr.Enes Kujundzic, dr.Senahid Halilovic, dr. Enver Imamovic, novinar Branko Tomic, te brojni nastavnici i ucenici, polaznici Ljetne skole. Film je emitovan vise puta na TV BiH.


--------------------------------------------------------------

«Dzeneta»

Ovaj polusatni dokumentarni film radjen je u suradnji sa rimskim TV studiom Video tre, te rediteljem Josipom Duielom iz Rima. To je filmska prica o mladoj Dzeneti Vizlin, Banjalucanki koja je nakon tragicnih dogadjaja u Banja Luci, kao izbjeglica sa roditeljima stigla u svedski gradic Hedemura. Ova petnaestogidisnja ucenica je nakon samo dvije godine boravka u Svedskoj bukvalno sokirala svedsku javnost pobijedivski na velikom literanom skandinavskom konkursu pisuci na svedskom jeziku. Taj slucaj je postao tema dana u Svedskoj, a ova mlada Banjalucanka, neocekivano medijska licnost u ovoj zemlji.

--------------------------------------------------------------«The Journalist»

Autori ovog dokumentarnog filma su Midhat Ajanovic-Ajan, Uzeir Bukvic i Norvezanin Gunnar Bjerketvedt. To je fimska prica o Aliji Kadricu, novinaru iz Gradacca koji se devedeset i druge godine nasao u svedskom gradu Geteborgu. Ova slojevita filmska prica govori o Aliji zanesenjaku koji u Geteborgu izdaje cak troje novina, istrajavajuci uporno u namjeri «da se drzi profesije». Kako on to «uspijeva» govori dijelom i ovaj film u kome ima i humora i tuge i gorke istine, ali u kome se prepoznaju i entuzijasti slicni Aliji, nakon cijeg gledanja sigurno necte ostati ravnodusni.

--------------------------------------------------------------Audio lektira za djecu: «SVIJET MASTE»

Komplet od cetiri audio kasete, prigodna lektira sa bajkama, pricama i muzikom za djecu predskolskog i skolskog uzrasta. Tekstove govore glumci Narodnog pozorista u Tuzli.